Премиер на Куковите Острови

список на статии на Викимедија

Премиерот на Куковите Островие шеф на владата на Куковите Острови, кои се самоуправна територија во слободно здружение со Нов Зеланд. Функцијата е основана во 1965, кога земјата добила самоуправа.

Список на премиери уреди

бр. Име Стапил Напуштил Партија
1 Алберт Хенри 4 август 1965 25 јули 1978 Партија на Куковите Острови
2 Том Дејвис, I мандат 25 јули 1978 13 април 1983 Демократска партија
3 Џефри Хенри, I мандат 13 април 1983 16 ноември 1983 Партија на Куковите Острови
4 Том Дејвис, II мандат 16 ноември 1983 29 јули 1987 Демократска партија
5 Пупуке Робати 29 јули 1987 1 февруари 1989 Демократска партија
6 Џефри Хенри, II мандат 1 февруари 1989 29 јули 1999 Партија на Куковите Острови
7 Џо Вилијамс 29 јули 1999 18 ноември 1999 Партија на Куковите Острови
8 Терепаи Маоате 18 ноември 1999 11 девруари 2002 Партија на демократскиот сојуз
9 Роберт Вунтон 11 февруари 2002 11 декември 2004 Партија на демократскиот сојуз
10 Џим Марураи 14 декември 2004 2005 Партија на демократскиот сојуз
Џим Марураи (продолжил) 2005 2006 Прва партија на Куковите Острови
Џим Марураи (продолжил) 2006 29 ноември 2010 Демократска партија
11 Хенри Пуна 30 ноември 2010 Партија на Куковите Острови

Поврзано уреди