Првенство во фудбал на Португалија

Португалското првенство во фудбал претставува серија на меѓусебно поврзани лиги во асоцијација, кој се поделени на хиерархиски начин. Се одржува под покровителство на Фудбалската федерација на Португалија, институција назначена да управува со фудбалот во Португалија; Највисокото ниво е Примеира лига.

Структура уреди

Ниво

Дивизии

1

Примеира лига - (државно првенство)
18 клубови

2

ЛигаПро - (државно првенство)
18 клубови

↓↑ 2 клуба
3

Кампеонато де Португал Серија А
12 клуба

Кампеонато де Португал Серија Б
12 клуба

Кампеонато де Португал Серија Ц
12 клуба

Кампеонато де Португал Серија Д
12 клуба

Кампеонато де Португал Серија Е
12 клуба

Кампеонато де Португал Серија Ф
12 клуба

Кампеонато де Португал Серија Г
12 клуба

Кампеонато де Португал Серија Х
12 клуба

↓↑ 32 клуба

Надворешни врски уреди