Првенство во фудбал на Италија

Италијанско првенство во фудбал — систем на фудбалски лиги кој се меѓусебно поврзани во асоцијација. Првенството се состои од 594 поделби и има 3332 екипи. Тука се натпреваруваат фудбалски клубови од Италија, и еден клуб од Сан Марино. Системот има хиерархиски формат со промоција и испаѓање во различни лиги во различни нивоа, и е оставена можност за искачување на врвот на системот, дури и за најмалиот клуб.

Структура уреди

Највисоката лига во системот е Серија А, која е управувана од страна на Лега Серија А и е составена од 20 екипи. Следна е Серија Б, која е организирана од страна на Лега Серија Б. И двете од овие лиги покрие целата територија на Италија.

Третото ниво е Лега Про, порано позната како Серија Ц. Таа е воден од страна на Италија Лега Калчо Професионистико; има три групи (секоја по 18 клубови), кои обично се поделени врз основа на локацијата.

Четвртото ниво е Серија Д, лига со девет паралелни групи (во која клубовите се поделени по географска локација), кој е во организација на Dipartimento Interregionale на Lega Nazionale Dilettanti. Под овие се наоѓаат пет нивоа; четири од нив, Екеленца, Промоционе, Прима Категорија и Секонда категорија, се организирани од страна на регионалните одбори на Lega Nazionale Dilettanti; и последната, Терца категорија организирана од провинциски комисии.

Сите клубови од Серија А, Серија Б и Лега Про се професионални.

Ниво Дивизија/Лига
Професионални лиги
1 Серија А
(Една лига, 20 клуба)
2 Серија Б
(Една лига, 22 клуба)
3 Серија Ц
(3 интеррегионални лиги, 18 клуба по лига)
Непрофесионални лиги
4 Серија Д
(9 интеррегионални лиги, 18-20 клуба по лига)
5 Екеленца
(28 регионални лиги, 16-18 клуба по лига)
6 Промоционе
(54 регионални лиги, 16-18 клуба по лига)
7 Прима категорија
(106 регионални лиги)
8 Секонда категорија
(преку 180 регионални лиги)
9 Терца категорија
(преку 200 регионални лиги)

Надворешни врски уреди