4 јули:

Ден на независноста на САД, кога во 1776 година Конгресот на САД ја донел Декларацијата за независност.

5 јули:

 * Венецуела — Ден на независноста.
 * Алжир — Ден на независноста.
 * Зелено’ртски Острови — Ден на независноста.18 јули:

  Уругвај — Ден на Уставот.


21 јули:

* Прокопиовден — ден на светецот Прокопиј Ерусалимски


24 јули:

  Еквадор — Ден на Симон Боливар.