Почесен граѓанин на Град Скопје

список на статии на Викимедија

Почесен граѓанин на Град Скопје е лице со особени заслуги за своите придонеси кон градот Скопје и затоа ја има примено почеста „Почесен граѓанин на Град Скопје“.

Почесни граѓани

уреди

Ова е хронолошки список на почесните граѓани на Град Скопје со датумот и годината на доделување на почеста.


Име Слика Националност Доделено на
Д-р Иван Рибар

 

Хрват 7 мај 1921
Јосип Броз Тито   Хрват 13 ноември 1946
Владислав Гомулка   Полјак 16 ноември 1965
Јозеф Циранкјевич   Полјак 16 ноември 1965
Крал Олаф V

 

Норвежанец 7 септември 1966
У Тант   Бурманец 30 август 1970
Мајка Тереза   Албанка 27 јуни 1980
Френк Манинг Британец 26 јули 1983
Умберто Ватани македонски Италијанец 17 октомври 2005
Шарик Тара македонски Турчин 30 ноември 2005
Кристофер Хил

 

Американец 26 јули 2008
Лоренс Иглбергер   Американец 26 јули 2008
Торвалд Столтенберг   Норвежанец 26 јули 2008
Вернер Трини Германец 26 јули 2008
Филип Вујановиќ   Црногорец 5 март 2012
Ричард Њухајзел Американец 14 јули 2012

Извори и надворешни врски

уреди