Порт Морсби

(Пренасочено од Порт Морзби)
Поглед на Порт Морсби

Порт Морсби или Пот Мосби на ток писин е главен и најголем град на Папуа Нова Гвинеја (ПНГ). Градот е лоциран на брегот на Папуанскиот Залив, на југоисточниот брег на островот Нова Гвинеја, во состав на регионот Папуа. Областа на која бил изграден градот бил населен од страна на народот Моту-коитабу. Градот бил за прв пат забележан од страна на европејците во 1873 година од страна на Капетанот Џон Морсби, според кој го добил името и градот.

НаводиУреди