Портрет на млада жена (Ботичели)

појаснителна страница

„Портрет на малада жена“ (италијански: Ritratto di dama) — слика од италијанскиот уметник Сандро Ботичели , создадена во 1480–1485 г.[1].

Портрет на малада жена
Творец Сандро Ботичели
Година 1480–1485
Димензии 82 см × 54 см
Место Стаедел Музеј

Се претпоставува дека моделот на младата жена прикажана на сликата е Симонета Веспучи, една од најубавите жени на Фиренца . Медалјонот околу вратот на жената укажува на поврзаност со семејството Медичи, бидејќи е утврдено дека скапоцениот камен во медалјонот е од колекцијата скапоцени камењана Медичи. Сепак, дури и ако Симонета Веспучи била модел, Ботичели не го овој портрет во строга смисла на зборот, туку портрет на „идеална жена“, олицетворение на одредена митолошка слика.

НаводиУреди