Портрет на Јакопо Страда

Портрет на Јакопо Страда — портрет на дворскиот библиотекар Јакопо Страда, изработен од венецијанскиот сликар Тицијан во 1567-68 година, кој сега се чува во Уметничкоисторискиот музеј во Виена.

Портрет на Јакопо Страда
Творец Тицијан
Година 1567–1568
Димензии 125 см × 95 см
Место Уметничкоисториски музеј, Виена

Страда не бил само официјален библиотекар, туку имал и многу други квалитети, и овој портрет го прикажува во својата работна соба опкружен со предмети што го прикажуваат неговото знаење. Тој е прикажан како носи златен ланец, што најверојатно му бил доделен претходната 1566 година, кога бил назначен за Antiquarius Caesareus од неговиот работодавец Максимилијан II, светиот римски цар.

Натписот горе десно гласи JACOBVUS DE STRADA CIVIS ROMANVS CAESS. ANTIQVARIVS ET COM. BELIC. AN: AETAT: LI: et C.M.D.L. XVI (Јакопо де Страда, граѓанин на Рим, империјален антиквар и министер, на возраст од 51 година во 1566 година). Сликата е потпишана горе лево: „TITIANVS F (ECIT)“. Писмото на масата дополнително ги содржи зборовите Тицијан Вецелио Венеција.

Еден век подоцна оваа слика била документирана во каталогот на Дејвид Тениерс Помладиот Theatrum Pictorium од уметничката колекција на надвојводата Леополд Вилхелм во 1659 година [1] и повторно во 1673 година,[2] но портретот веќе бил озлогласен меѓу портретите на Тениери во уметничката колекција на надвојводата:

Наводи уреди

  1. 266224 record in the RKD
  2. 92 in Theatrum Pictorium, 1673