Портал:Океанија/Избрана статија

Flag of the Solomon Islands.svg

Соломоновите Острови е земја во Меланезија, источно од Папуа Нова Гвинеја и содржи околу илјада острови. Заедно тие покриваат површина од 28,400 km2. Главниот град е Хониара, сместен на островот Гвадалканал. За Соломоновите Острови се смета дека се населени од страна на меланезискиот народ веќе илјадници години. Обединетото Кралство основало протекторат врз Соломонските Острови во 1890 година. Прочитајте повеќе