Поренут претставувал уште еден од боговите на кои се поклонувале словените на островот Руен, бил претставен со глава на која биле поставени четири лица, а една глава била издлабена на градите. Според многу автори тој бил дуплекс или возможна преобразба на Перун. За прв пат се споменува во ''Sax Grammaticem'' во втората половина на 12 век.[1]

НаводиУреди

  1. Ingrid Schmidt: "Götter, Mythen und Bräuche von der Insel Rügen, str. 51 "

Користена литератураУреди

  • Гордана Стојковска, „Речник на јужнословенска митологија“, 2004, Издавачки центар Три, Скопје ISBN 9989-918-97-X.