Попово поле се наоѓа блиску до Требиње, во источна Херцеговина. Зазема површина од 45,9 км² и должина од 31 km, а широко е 1,5 километри. Претставува една од најплодните подлоги во југоисточниот дел. Во потолност е кај север и североисток. На едниот крај се наоѓа пештерата Ветерница. Климата на Попово поле е средоземна со топли и суви лета.

Поглед на Попово поле.
Црква Архангел Михаел.

Во непосредната близина се наоѓаат поголем број села. За време на војната во Босна и Херцеговина на оваа териотрија имало силни битки и била првата гренична линија со Хрватска. Поради тоа голем број од селата претрпеле големи штети и има многу бегалци. Околу Попово поле се наоѓаат средните географски области:

  • Мокро поле, се наоѓа јужно од Требиње и е на надморска висина од 275-268 м;
  • Требињска шума, таа е долга 23 км и има просечна ширина од 4 до 8 км и површина од 115 км квадратни.
  • Централно Попово поле, прекриено е со плодно земјиште од должина 37 км.

Галерија Уреди

Поврзано Уреди

Литература Уреди

  • Enciklopedija Jugoslavije (1965), knjiga 6, JLZ, Zagreb; str. 564