Попина Лака

месност на планината Пирин во Пиринска Македонија
Поглед на Попина Лака.
Местоположба на Попина Лака

Попина Лака (бугарски: Попина лъка) — месност и планинско одморалиште во севенриот дел на планината Пирин, Пиринска Македонија.

Месноста се наоѓа 18 км североисточно од градот Свети Врач (Сандански), на надморска височина од 1.250 м.

Овде се наоѓаат планинарскиот дом „Јане Сандански“ и познатиот Попинолачки водопад, уште одамна прогласен за споменик на природата. Ова е одморалишна населба со бројни викендички, од кои голем дел се издаваат за сместување за гости.

Местото лежи меѓу вековни иглолисни шуми, промешани со извесни листопадни видови. Во близина тече реката Светиврачка Бистрица.

Населбата исто така е поаѓалиште за повеќе туристички правци. На подрачјето се одвива лов и риболов.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Енциклопедия Пирински край. Том 2, Благоевград, 1999, стр. 137

Надворешни врскиУреди

Координати: 41°40′15″ СГШ; 23°23′34″ ИГД / 41.6708° СГШ; 23.3927° ИГД / 41.6708; 23.3927