Степска клима

(Пренасочено од Полупустина)

Степска клима (полусува или полуаридна клима) — посебен климатски тип својствен за степските предели. Се одликува со недоволни количества врнежи, (300-400 мм годишно) и со релативно повисоки температури во летниот период од годината.

Региони со степска клима

Поврзано

уреди