Пожега — град и општина во Златиборскиот округ во Западна Србија. Бројот на жители во градот е 13,153, додека во општината е 29,638.

Центарот на градот

За време на СФР Југославија, градот бил нарекуван Ужичка Пожега, за да се разликува од Славонска Пожега, која денес се наоѓа во Хрватска.