Питсбург (Охајо)

Питсбург е село во Охајо, САД. Според пописот во САД во 2010 година, селото брои 388 жители.

ИсторијаУреди

 
Улицата Џеферсон во Питсбург, Охајо

Питсбург бил основан под името Арнетсвил во 19 век, но жителите му се отселиле. Еден автор го опишал дека постоел само како име.[1] Повторно се формирала заедница во следните неколку декади, па до 1914 година селото имало училиште, методистичка црква - епископија, неколку бизниси и над 200 жители.[2]

НаводиУреди

  1. The History of Darke County, Ohio.[1] W. H. Beers & Company. 1880. p. 455.
  2. Wilson, Frazer Ells (1914). History of Darke County, Ohio, from its earliest settlement to the present time, Vol. 1. Milford, Ohio: Hobart Publishing Company. pp. 622–623.[2]