Пикторијализам

Пикторијализам е име дадено на меѓународен стил и естетско движењо кое ја доминирало фотографија во доцниот 19-ти и почетокот на 20 век. Не постои стандардна дефиниција на терминот, но генерално тоа се однесува на стилот во кој фотографот манипулирал јасна слика како средство на "создавање" слики, наместо едноставно сликање на нив. Обично, пикторијалната фотографија нема остар фокус, е отпечатена во една или повеќе бои освен црно-бела (се движат од топло кафена до темно сина) и може да има видливи потези или друга манипулација на површината. За пикторијалистот, фотографијата, како слика, цртеж или гравирање, е начин на проектирање на емоционална намера во царството на имагинација на гледачот.[1]

ГалеријаУреди

НаводиУреди

  1. Daum, p 8