Петровски мост (Киев)

Петровскиот мост (украински: Петрі́вський залізни́чний міст) е мост кој минува низ реката Днепар во престолнината на Украина, Киев.

Петровски мост
Петрівський міст
Петровский железнодорожный мост Киев.jpg
Петровски мост
Координати50°29′1″N 30°32′49″E / 50.48361° N; 30.54694° E / 50.48361; 30.54694Координати: 50°29′1″N 30°32′49″E / 50.48361° N; 30.54694° E / 50.48361; 30.54694
НосиЖелезнички
МинуваДнепар
МестоКиев, Украина
Особености
Вк. должина1,500 m
Историја
Почнат1916
Отворен1916/1917

Овој мост врши услуги за железничкиот сообраќај во градот. Мостот бил изграден во периодот од 1916 до 1917 година. По заземањето на власта од страна на болшевиците, мостот бил запуштен. Во 1929 година, мостот бил повторно пуштен во употреба. За време на Втората светска војна мостот бил разрушен, а по ослободувањето на Киев, повторно изграден.

Денеска, мостот се користи главно за пренесување на товарни вагони, но понекогаш преку него минуваат и локални возови. Вкупната должина на мостот изнесува 1,5 километри.