Песочно-сивкава дебелоглавка

{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pyrgus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Песочно-сивкава дебелоглавка (Pyrgus cinarae) е пеперуга од семејството на дебелоглавки. Пеперугата може да се најде и во Македонија.

Песочно-сивкава дебелоглавка
Sandy grizzled skipper (Pyrgus cinarae) Macedonia.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pyrgus
Вид: Песочно-сивкава дебелоглавка
Биномен назив
Pyrgus cinarae
(Rambur, 1839)

ОписУреди

Пеперугата живее во југоисточна Европа, а мала популација има и во Шпанија.

Тешко може да се забележи во полињата, поради бојата, што пак е карактеристика за сите дебелоглавкки. Распонот на крилјата на пеперугата е од 30 до 32 мм. Долните страни на предните крилја се светло-маслинести со бело обележја. Возрасните единки летаат во јуни и многу малку се знае за екологијата на овој вид. Не е познато со што се хранат гасениците.

НаводиУреди

  • Whalley, Paul - Mitchell Beazley Guide to Butterflies (1981, reprinted 1992) ISBN 0-85533-348-0

Надворешни врскиУреди