Песна за Сид (El Cantar de Mio Cid) — средновековен шпански еп, кој највeрoјатно потекнува од крајот на дванаесеттиот век.[1] Најпрво бил пренесуван само усно, но во 1307 година Пер Абад го запишал. Таа копија се чува во Националниот Музеј во Мадрид.[2] Сепак, таа е нецелосна. Недостига првата и неколку страници од средината. Напишана е на средновековен кастиљски, претходник на денешниот шпански јазик.

Слика од оригиналното издание
Слика од оригиналното издание

Оригиналниот наслов не е зачуван.

Заснован е на вистинска приказна, се раскажува за шпанскиот херој Ел Сид, чие вистинско име е Родриго Дијаз, за време на реконквистата, повторното освојување на Шпанија од Маврите. Ел Сид се оженил со сестрата на кралот Алфонсо VI, Химена Дијаз, но од непознати причини (според приказната, го натерал кралот да се заколне дека не го наредил убиството на неговиот брат, Санчо) ја изгубил довербата на кралот и морал да ја напушти родната Кастиља.

За да ја врати својата чест тој учествува во битките против Маврите и ја освојува Валенсија. Со овие херојски дела тој повторно се здобива со довербата на кралот и неговата чест е спасена. Неговите две ќерки се мажат со инфантес (принцевите) на Наваре и Арагон.

Целото дело, составено од повеќе од 3700 стихови, е поделено на три дела:

Cantar del Destierro

Ел Сид мора да ја напушти Кастиља и да се бори со Маврискиот крал на Сарагоса додека не пристигне во Валенција.

Cantar del las Bodas

Ел Сид ја освојува Валенција. Кралот му простува на Сид и Сид ги мажи своите ќерки со принцевите на Керион.

Cantar de la Afrenta de Corpes

Принцевите на Керион ги навредуваат и напуштаат нивните жени. Повторно Сид мора да си ја брани честа и го моли судот на Толедо за правда. Неговите ќерки се мажат со принцевите на Арагон и Наваре.

Авторство

уреди

Целото дело е анонимно, но се верува дека е напишано од два автора: Сан Естебан де Гормаз и Мединачели.

Наводи

уреди
  1. Penguin Classics, "The Poem of the Cid: A Bilingual Edition with Parallel Text", 1975, Translated by Rita Hamilton, "[1] Архивирано на 8 ноември 2014 г.", 1/5/2010
  2. Dos Espanoles en la historia: el Cid y Ramon Menendez Pidal. Exhibition at the BNE 2019.