Периферен уред

Периферен уред е направа која е приклучена на матичен сметач, но не е негов составен дел, туку повеќе или помалку независна од него. Таа ги дополнува можностите на сметачот, но не претставува дел од сметачката архитектура.

Примери за вакви уреди се печатачот, оптичкиот читач, читачот на магнетни ленти, микрофонот, звучниците, мрежната камера итн.

ТерминологијаУреди

Не постои реска определница за тоа кој уред се смета за периферен, а кој не. На пример ТВ-картичката се вградува во куќиштето на сметачот, но не е дел од неговиот основен состав. Во секој случај оваа поделба не е значајна, туку само работа на формална номенклатура.

УредиУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди