Парадокс (појаснување)

појаснителна страница на Викимедија
(Пренасочено од Парадокс)

Парадокс е тврдење коешто самото си противречи и се коси со логиката. На пример: Дали одговорот на ова прашање е „не“?.

„Парадокс“ може да се однесува и на: