Панонска дебелоглавка

Панонска дебелоглавка
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Arthropoda
Класа: Insecta
Ред: Lepidoptera
Семејство: Hesperiidae
Род: Muschampia
Вид: M. tessellum

Панонската дебелоглавка (Muschampia cribrellum) е пеперуга од семејството на дебелоглавки. Пеперугата ја има и во Македонија.

ОписУреди

Панонската пеперуга претпочита површини со ретка трева, карпести падини.

Возрасните единки летаат од мај до јуни, а на повисоките места и во јули. Јајцата ги полагаат на долните делови од листовите на растенијата. Ларвите стануваат возрасни единки во април.

Оваа пеперуга може да се пронајде во голем дел од Европа па се до Монголија.

НаводиУреди

  • Wagner & Kolev (2019): Muschampia cribrellum (Eversmann, 1841) — preimaginal stages and their ecology in W-Bulgaria (Lepidoptera: Hesperiidae).- Nachr. entomol. Ver. Apollo, N. F. 40 (2): 113–117.

Надворешни врскиУреди