Павловачко Езеро

Павловачко Езеро, познато и како Кудошвештачко езеро кое се наоѓа на околу 12 километри северно од центарот на општината Рума. Езерото е формирано во 1983 година со со преградување на потокот Кудош со брана долга 400 метри. Павловачкото Езеро зафаќа површина од околу 65 хектари, а неговите долини се малку стрмни и покриени со обработливо земјоделско земјиште. На левиот брег на езерото има неколку угостителски објекти, а од десната страна неколку викендички, додека на околу 10 километри од самото езеро се наоѓа бањата Врдник.[1]

Павловачко Езеро
Павловачко језеро
Координати 45°03′53 СГШ°19′47
Земји во сливот Република Србија
Површина 0,65 км2
Прос. длабочина 6 м
Надм. височина на површината 139 м
Острови нема

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди