Отмар Шпан (германски: Othmar Spann; 1878-1950) - австриски социолог и економист.

Животопис

уреди

Шпан бил професор на Универзитетот во Виена, а еден од неговите ученици бил Фридрих фон Хајек.[1]

Творештво

уреди

Шпан бил пророк на „интуитивниот универзализам“ и го подготвил патот до националсоцијализмот. Во своите предавања ги критикувал демократијата, либерализмот, социјализмот и индивидуализмот.[1]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 F. A. Hayek, The Road to Serfdom: Text and Documents (The Definitive Edition). Chicago: The University of Chicago Press, 2007, стр. 189.