„Ориент Експрес“ (Oriënt-Express) е роман од холандскиот писател и новинар А. ден Долард. Книгата се вбројува меѓу најпознатите дела на авторот[1], кој се смета за најголем промотор на Македонија во Холандија.

Историја на книгата

уреди

Книгата првпат е издадена во 1934 година, во времето кога во Марсеј се случува атентатот врз југословенскиот крал Александар I Караѓорѓевиќ. Во книгата се зборува за ослободителната борба на Македонците и ВМРО, поради што книгата доживува голем успех кај холандската читателска публика. Книгата е преведена и на други јазици.

Содржина

уреди

Дејството на романот се случува во Македонија, во времето по Илинденското востание и ја прикажува положбата во земјата во почетокот на 20 век.

Цитати од книгата

уреди

Личности

уреди
  • Миља Дрангова (Milja Drangov) e главниот јунак во романот. Таа се раѓа на Илинден 1903 г. и приказната го следи нејзиниот животен пат.

Превод на македонски јазик

уреди

Оваа книга не е објавена на македонски јазик.

Надворешни врски

уреди

Извори

уреди