Орден „Свети Наум Охридски“

Орден Свети Наум Охридски — високо одличије на Дебарско-кичевска епархија . Кое се доделува за исклучителни заслуги кон црквата.

Име и Презиме Заслуга Степен Година
Архиепископ Охридски и Македонски г.г. Стефан за заслуги во изградбата на конаците во манастирот Св. Наум Охридски Прв 2011
Митрополит Горазд за неговите заложби за враќање на манастирот "Св. Наум Охридски" под ингеренции на МПЦ Прв 2011
Цветан Грозданов Прв 2011
Петар Илиевски Прв 2011
Никола Матлиески за несебична помош при изградба и реконструкција на црковни храмови во рамки на Дебарско- кичевската епархија Прв 2011
Трифун Костовски за бројни донации во духовните храмови во Дебарско- кичевската епархија Прв 2011
Градимир Цветковиќ за неговата несебична помош за манастирот Св. Богородица Пречиста во Кичевско Прв 2011
Игуменија Агнија за возобновување на монаштвото во Св. Богородица Пречиста во Кичевско[1] Прв 2014
Д-р Стојан Новески за донацијата еден милион денари за изградба на манастирските конаци во Св. Богородица Пречиста во Кичевско Прв 2014
Д-р Софронија Миладиноски за својот придонес во возобновувањето на манастирот во Св. Богородица Пречиста во Кичевско Прв 2014
Симеон Павлов за ктиторството на црковната камбанарија во манастирот во Св. Богородица Пречиста во Кичевско Прв 2014
Владо Толески голем помагател на манастирот Св. Богородица Пречиста во Кичевско Прв 2014
Софроније Софронијоски голем помагател на манастирот Св. Богородица Пречиста во Кичевско Прв 2014
Отец Бенедикт (Божиновски) поради огромниот придонес во возобновувањето на манастирот „Пресвета Богородица“ во Манастирец, Македонски Брод. Прв 2015[2]
Архимандрит Нектариј (Најдоски) поради огромниот придонес во возобновувањето на манастирот „Св. Наум Охридски“ Прв 2015 [3]
Архимандрит Партениј Фидановски поради огромниот придонес во возобновувањето Бигорски Манастир Прв 2015 [2]
  1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2014-10-10. Посетено на 2014-11-22.
  2. 2,0 2,1 http://bigorski.org.mk/vesti/bogosluzhbi/2015-svkliment/
  3. http://www.dke.org.mk/index.php/2823-2015-08-10-17-44-51