Општинска ликовна галерија (Солун)

здание во Солун

Вилата Мордох (грчки: Βίλλα Μορντώχ) — историски објект кој се наоѓа во Солун, Грција. Денеска во објектот се наоѓа седиштето на Општинската ликовна галерија.

Вила Мордох
Βίλλα Μορντώχ
Villa Mordoch.jpg
Општи податоци
Типвила
управна зграда
ГрадСолун, Егејска Македонија
ЗемјаГрција
Почната1905
Проектирање и изградба
АрхитектКсенофонт Пеонидис

ИсторијаУреди

Зградата е сместена во јужниот дел од населбата Пиргите, на раскрсницата на булеварот „Василиси Олга“ и „25 март“. Двокатната куќа била изградена во 1905 година од архитект Ксенофонт Пеонидис за Сејфула Паша. Зградата има комбинирана архитектура со елементи на неокласицизам, ренесанса, барок и ар нуво. Во внатрешноста има интересни стенописи од уметникот Нуредин[1].

Зградата подоцна била продадена на Самуил Мордох. Од почетокот на 1950-тите до почетокот на 1970-тите години во неа биле сместени Социјалниот осигурителен институт. Подоцна во неа била сместена Солунската општинска уметничка галерија до 2013 година, кога истата била префрлена во Каза Бјанка.

НаводиУреди

  1. „Βίλλα Μορντώχ“. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 2015-06-15.