Оптичко препознавање на знаци

Оптичко препознавање на знаци или ОПЗ (англиски: optical character recognition, OCR) — технологија за механичко или електронско претворање на материјални слики (фотографии, печатен текст, ракописен текст) во текстуален податок којшто може да се уредува на сметач. Сликите обично се вчитуваат преку отсликувач, но и каква било друга слика којашто содржи текст, може да биде преведена во текстуална податотека.

Видео од процесот на скенирање и оптичко препознавање знаци во реално време (OCR) со преносен скенер.

Програми за ОПЗ

уреди

За претворање на една слика во текст со можност за негово уредување, потребен е соодветен софтвер.