Оптичка оска — линија по која постои одреден степен на ротациона симетрија во оптички систем како што се објектив на камера, микроскоп или оптички нишан.

Оптичка оска (се совпаѓа со црвениот зрак) и зраци симетрични на оптичката оска (пар сини и пар зелени зраци) кои минуваат низ различни леќи.

Оптичката оска е замислена линија која ја определува патеката по која светлината патува низ системот, до првото приближување. За систем составен од едноставни леќи и огледала, оската минува низ центарот на искривување на секоја површина и се совпаѓа со оската на ротациона симетрија. Оптичката оска често се совпаѓа со механичката оска на системот, но не секогаш, како во случајот со ексцентричните оптички системи.

За оптичко влакно, оптичката оска е долж центарот на јадрото на влакната и е позната и како оска на влакната.

Поврзано уреди