Објектив (познат и како леќа) — оптичка леќа поточно збир од леќи кои се користат со камера за да се прават фотографии на објекти, на фотографски филм или на друг медиум способен за складирање на слика хемиски односно по електронски пат, сега најраспространет дигитален сензор.

Различни видови на објективи, вклучувајќи широкоаголен, телефото и специјализирани

Скоро и да нема разлика во користењето на објективите за фотографирање, видео снимање (филм), за телескоп, или микроскоп, иако деталите во изработката и конструкцијата се различни. Објективот може да биде фиксен за камерата или да се менува во зависност од потребата на корисникот.

Теорија на работа уреди

Типичен ректалиниеарен објектив може да се спореди со подобрен pinhole „објектив“. Како што е прикажано pinhole „објективот“ e едноставно еден мал отвор кој ги блокира останатиот дел од зраците, односно селектира само еден зрак до секоја точка од филмот/сензорот. Pinhole објективот има голем број на органичувања.

Изградба уреди

 
Зум објектив на Canon Elph

Објективите може да бидат направени и од голем број на елементи: Box Brownie's е само од еден елемент, па сè до повеќе од 20 во посложените зум објективи. Елементите може и самите да се состојат од подгрупа на леќи кои се фиксирани заедно.

Предниот дел е критичен за перформансите на целата изградба. Во сите нови објективи, површината е помината со тенок филм слој за намалување на абразија, одблесокот, површинската рефлексија и да се прилагоди балансот на бои.

Отвор и фокусна должина уреди

 
Голем (горе) и мал (доle) отвор на истиот објектив.
 
Како фокусна должина влијае на композицијата: прилагодување на оддалеченоста на камерата од главниот предмет при промена на фокусна должина, главна тема може да остане со иста големина, додека останатиот дел драстично се разликува поради перспективните промени.
  • Нормален објектив: агол на дијагонала од околу 50° и фокусна должина приближно еднаква на сликата дијагонала.
  • Широк агол објектив: агол на гледање поширока од 60° и фокусна должина пократки од нормално.
  • Теле објектив: секоја леќа со подолга дијагонала на филмот или сензорот.[1] Аголот на гледање е потесен. Најчестиот вид на теле објективи дизајн кој користи специјални оптички конфигурации за да се направи објективот пократок од своите фокусни должини.

Наводи уреди

  1. Ray, S.F. (2002). Applied Photographic Optics: Lenses and Optical Systems for Photography, Film, Video, Electronic and Digital Imaging. Focal. стр. 294. ISBN 9780240515403. Посетено на 2014-12-12.