Опсада на Сиракуза (868)

Опсадата на Сиракуза во 868 година била спроведена од Аглабидите против Сиракуза на Сицилија, која тогаш била сопственост на Римската Империја, за време на долгото муслиманско освојување на Сицилија. За време на опсадата, Аглабидите поразиле римска флота, која дошла како олеснување на градот.[1] Бидејќи опсадата не успеала да го заземе градот, муслиманите прибегнале кон ограбување на селата што го опкружувале, пред да се повлечат.[2] Една деценија подоцна, Аглабидите конечно го освоиле градот по Опсадата од 877–878 година.

НаводиУреди

  1. Konstam 2015.
  2. Metcalfe 2009.

ИзвориУреди

  • Metcalfe, Alex (2009). The Muslims of Medieval Italy. Edinburgh: Edinburgh University Press. ISBN 978-0-7486-2008-1.CS1-одржување: ref=harv (link)
  • Konstam, Angus (2015). Byzantine Warship vs Arab Warship: 7th–11th centuries. Osprey Publishing. ISBN 9781472807595.CS1-одржување: ref=harv (link)