Одржлива индустрија

Фразата одржливи индустрии е поврзана со развојот на индустриските процеси на одржлив начин.

ИсторијаУреди

 
Индустрии во Камерун - 3

Најраното споменување на фразата „одржливи индустрии“ се појави во 1990 година во приказна за една јапонска група што пошумува тропски шуми за да помогне во создавање на одржливи индустрии за месното население.[1]

Наскоро, беше објавена студија под наслов „Работни места во одржлива економија“ од Мајкл Ренер од Институтот Ворлдвоч, користејќи го терминот „одржливи индустрии“.[2] Овој извештај од 1991 година заклучува: „Наспроти реториката коja ги обвинува еколошките ограничувања за отпуштања од работа, движењето кон еколошки одржлива глобална економија ќе создаде многу повеќе работни места отколку што елиминира. Главната причина: незагадувачките, еколошки одржливи индустрии, имаат тенденција за поинтензивен за труд, а помала тенденција за трошење ресурси и традиционални процеси“. Меѓу карактеристиките на одржливата индустрија понудени во трудот беа енергетската ефикасност, зачувување на ресурсите со цел да се исполнат потребите на идните генерации, безбедни услови за работа и подобрување на вештините, ниско производство на отпад и употреба на безбедни и еколошки компатибилни материјали. Сепак, некои од придобивките би се надоместиле со повисоки цени (како резултат на трошоците за работна сила) и теоретски поголема популација која треба да изврши иста количина на работа, зголемувајќи ги земјоделските и другите оптоварувања на системот.

Во февруари 2003 година, за прв пат беше објавено деловното списание „Одржливи индустрии“, нудејќи новини и анализи за основните индустрии како што се чиста енергија и зелена градба. До 2012 година компанијата се прошири со вклучување на дигитални медиуми и одржување на настани со Економскиот форум за одржливи индустрии во САД. Одржливи Индустрии се споија со Троен Експерт во 2011 година.[3] Потоа, во 2013 година Одржливите индустрии престанаа да објавуваат под свој јарбол.[4]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Dietrich, Bill. "Our Troubled Earth – Japan." The Seattle Times. November 13, 1990. Page F-2.
  2. Michael Renner, “Jobs in a Sustainable Economy”. Worldwatch Institute #104 (September 1991). ISBN 1-878071-05-X
  3. "Big News: TriplePundit.com and Sustainable Industries Merge" Triple Pundit, Oct. 20, 2011
  4. "Farewell Transmission" Twitter, Dec. 20, 2013