Огорченост е силно чувство кое многу стручни лица го сметаат за помешаност од разочараност, бес и страв.[1] Роберт Соломон, професор по филозофија на Универзитетот Тексас во Остин, ја рангира огорченоста со бесот и презирот на исто ниво. Тој тврди дека огорченоста всушност претставува бес спрема поединците со повисок статус; бесот е насочен кон луѓето со истоветен статус; презирот според него е насочен кон луѓето со понизок статус.[2] Како што е веќе напомененато, огорченоста е некој вид на бес, а според некои научници е потполно иста со раздразнетоста, разбеснетоста и гневот.

Израз на огорченост

Наводи уреди

  1. TenHouten, W. D. (2007). General Theory of Emotions and Social Life. Routledge.
  2. Solomon R. C. (1993). The Passions: Emotions and the Meaning of Life. Hackett Publishing.