Норички јазикконтинентален келтски јазик кој се зборувал на денешните територии на Словенија и Австрија. За јазикот се зачувани два записа од времето на Римското Царство кои не даваат доволно информации за природата на јазикот.

Норички јазик
Зборуван во: Австрија, Словенија
Исчезнување: непознато; подоцна од 2 век
Јазично семејство: индоевропски
 келтски
  континентални келтски
   Норички јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=nrc nrc

Поврзано

уреди