Ном (Алјаска)

Ноум (англиски: Nome) e мал град во Алјаска, во минатото еден од центрите за добивање злато. Во 2005 година населението во овој град изнесувало 3,590 жители. Се наоѓа на брегот на Беринговото море.

Градот од птичја перспектива

Градот е основан во 1898 како место за трагачите по злато, само година подоцна, во 1899, населението веќе брело 10,000 жители. Според податоците од 1900 година - 12,488 жители.

Надворешни врскиУреди