Нова објективност

Новата објективност е насока во литературата на Вајмарската Република. Во делата кои му припаѓаат, трендот што се појавува меѓу светските војни за помалку трезвено прикажување на општеството, еротизмот, технологијата и Големата депресија е препознатлив како реакција на книжевниот експресионизам. Претставниците на Новата објективност во литературата се поврзани со доцниот натурализам, но се разликуваат од него со разочарана политичко-социјална свест и со отстапување од псевдонаучното објективно тврдење.

Кој прв го употребил терминот Нова објективност е нејасено. Ото Дикс (1922) [1] и Густав Фридрих Хартлауб (1923) се претпоставува дека го дале името на овој правец.[2] И двајцата го нарекуваат правецот уметничко движење со особености слични на оние на Новата објективност во литературата. Изложбата на уметнички дела Нова објективност во Манхајм 1925 може да се смета за почеток на доминацијата на Новата објективност како епохален стил. Во 1926 година името на холандското уметничко списание [./https://de.wikipedia.org/wiki/De_Stijl#Kunstzeitschrift De Stijl] било пренесено во литература.

Подемот и падот на стилот Нова објективност во Германија е тесно поврзан со историјата на Вајмарската Република (1919-1933). Падот на Новата објективност започнал со Големата депресија во 1929 година. Со преземањето на власта од страна на националсоцијалистите во 1933 година, започнал новиот врв на патетично-идеолошката литература. Содржината на делата на авторите на Новата објективност со демократски содржини довело до согорување на нивните книги, а делумно и на апсењето на авторите кои не успеале да избегаат.

Дела уреди

Романи

 • Малиот човек - што сега? (Ханс Фалада)
 • Фабијан (Ерих Кестнер)
 • Луѓе во хотелот (Вики Баум)
 • Успех (Лион Фехтвангер)
 • На Запад ништо ново (Ерих Марија Ремарк)
 • Замокот Грипсхолм. Летна приказна (Курт Тучолски)
 • Девојката од вештачка свила (Irmgard Keun)
 • Произведено во 1902 година (Ернст Глајзер)

Приказни

 • Двајцата пријатели и нивното труење (Алфред Деблин)

Драми

 • Приказни од Виенската Шума (Еден фон Хорват)
 • Италијанска ноќ (Еден фон Хорват)

Поезија

 • Вистинска романса (Ерих Кестнер)
 • Маша Калеко
 • Курт Тучолски
 • Јоаким Рингелнац

Исто така во делата на Франц Кафка, Франц Јунг или Арнолд Цвајг, јасно се појавуваат тенденциите на новата објективност.

 1. Чиста Дизајн - Германија и соседните земји во првата половина на 20 век. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2019-04-04.
 2. Галери Кетерер: Новата објективност и стилот на целта [1]