Нисан е река во југозападна Шведска, долга 200 километри. Завршува во заливот Категат на Северното Море во Халмстад. Правиот среден и горниот тек на Nissan ја следи гранката на зоната Протогине-зона на слабост на кората во западна Шведска.[1] Нисан го одводнува западниот дел на сливната рамнина Јужен Смоланд.[2]

Нисан

Наводи

уреди
  1. Andréasson, Per-Gunnar; Rodhe, Agnes (1992). The Protogine Zone. Geology and mobility during the last 1.5 Ga (PDF) (Report). SKB technical report.
  2. Lidmar-Bergström (1988). „Denudation surfaces of a shield area in southern Sweden“. Geografiska Annaler. 70 A (4): 337–350.

Поврзано

уреди