Нира (Рихтер) Дин (хебрејски: נירה דין) е израелска математичарка и експерт за геометриско моделирање, поделба на површини, теорија на приближување (апроксимација) и компресија на слика. Таа е професор во пензија по применета математика на Универзитетот во Тел Авив,[1] и била наречена „пионер и водечки истражувач во поделба на заедницата“.[2]

Образование и кариера Уреди

Дин дипломирала на Технион - израелскиот институт за технологија во 1965 година. Заминала да дипломира на Вајцмановиот институт за наука, каде што магистрирала во 1967 година и го завршила докторат во 1970 година.[1] Нејзината дисертација, Оптимална и Минимална Норма за приближувања кон Линеарните Функционалности во Хилбертовите Простори, како и нивната примена во Бројчената Интеграција, била надгледувана од Филип Рабиновиц.[3] По пост-докторското истражување на Институтот за фундаментални студии на Универзитетот во Рочестер, таа се приклучила на факултетот во Тел Авив во 1972 година, а се пензионирала во 2010 година.[1]

Признание Уреди

Дин била поканет говорник на Меѓународниот конгрес на математичари во 2006 година, во делот за бројчени анализи и научни пресметки.[4]

Книги Уреди

Дин е автор на:

 • Стохастички модели во биологијата (како Нира Рихтер-Дин, со Нарендра С. Гоел, Академски печат, 1974)[5]
 • Приближување на функциите чиишто вредности се поставуваат: Адаптација на Класичните Апроксимациски Оператори (со Елза Фархи и Алона Мохов, Империал колеџ прес, 2014)[6]

Наводи Уреди

 1. 1,0 1,1 1,2 Staff profil, Tel Aviv University, Посетено на 2018-08-13
 2. Peters, Jörg; Reif, Ulrich (2008), Subdivision Surfaces, Geometry and Computing, 3, Springer-Verlag, Berlin, стр. 1, doi:10.1007/978-3-540-76406-9, ISBN 978-3-540-76405-2, MR 2415757
 3. Нира Дин at the Mathematics Genealogy Project
 4. ICM Plenary and Invited Speakers, International Mathematical Union, Посетено на 2018-08-13
 5. Reviews of Stochastic Models in Biology:
  • Dietz, K., Mathematical Reviews, MR 0381016CS1-одржување: списание без наслов (link)
  • Green, Richard F. (June 1975), Biometrics, 31 (2): 588, doi:10.2307/2529444CS1-одржување: списание без наслов (link)
  • Rohlf, F. James (September 1975), The Quarterly Review of Biology, 50 (3): 367, doi:10.1086/408735, JSTOR 2822426CS1-одржување: списание без наслов (link)
 6. Review of Approximation of Set-valued Functions:
  • Coroianu, Lucian, Mathematical Reviews, MR 3309445CS1-одржување: списание без наслов (link)

Надворешни врски Уреди