Нимбостратус

Нимбостратус (латински: nimbus — дождовит и stratus — слој) – вид повеќеслојни, сиви, често темни, аморфни, скоро униформни облаци кои вообичаено даваат постојани врнежи од дожд, снег или шушлек. [1][2][3] Се нарекуваат и дождовнослојни. Се создаваат при мешање на воздушни фронтови. Се состојат од темносини слоеви заситени со водени капки и се со аморфен облик. Достигнуваат големи вертикални размери, дури и до 5.500 метри, а во хоризонтала може да се простираат и на потез од по неколку илјади километри. Се развиваат на висина од 100—3.000 метри.

Нимбостратус
Нимбостратус со панус
Нимбостратус со панус
КратенкаNs
СимболCM 2.png
РодНимбостратус (дожд, слоевит)
Виднема
Сортанема
Височина500-5.500 м
ИзгледТемен, широк без облик слој
Врнежен?Да, но може да биде вирга

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Cloud in the Columbia Electronic Encyclopedia
  2. Nimbostratus in the American Heritage Dictionary
  3. Nimbostratus in the Oxford Dictionaries Online

Надворешни врскиУреди