Николај II (охридски архиепископ)

Николај II бил православен свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот по 1482 година или подоцна[1].

Macedonian cross.svg
Николај II
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Архиепископ од
Архиепископ до околу 1482
Претходник непознато
Наследник Захариј
Роден 15 век
Починал 15 век
Други архиепископи со име Николај

Тој е споменат во житието на константинополскиот патријарх Нифон II, кој престојувал во Охрид пред да стане солунски митрополит во 1482 година. Во тоа време, Николај починал и бил наследен од страна на Захариј.

НаводиУреди

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.