Несторки (семејство)

семејство папагали
Несторки
Новозеландска кака од северноостровскиот подвид
(Nestor meridionalis septentrionalis)
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Птици
Ред: Папагаловидни
Натсемејство: Новозеландски папагали
Семејство: Несторки
Родови

несторки (Nestor)
нелејки (Nelepsittacus)

Несторки (науч. Nestoridae) — семејство на новозеландски папагали. Содржат девет вида во два рода: несторки (Nestor) и изумрените нелејки (Nelepsittacus).

Поврзано уреди