Неоптолем I Епирски

Неоптоломеј I Епирски (старогрчки:Νεοπτόλεμος Α' Ηπείρου}}) (370 - 357 п.н.е.), крал на Епир, син на Алкета I, и татко на Александар I Епирски и Олимпија, мајката на Александар Македонски. На посмртниот одар на Алкета, Неоптоломеј и Аримба се договориле да го поделат кралството и да продолжат да владеат секој со својот дел од кралството. И така владееле без да ја нарушат хармонијата меѓу нив, сè до смртта на Неоптоломеј некаде во 360 п.н.е.[а]

БелешкиУреди

  • а Податок кој може да се извлече од делата на Дројзен.

ЛитератураУреди

Надворешни врскиУреди

Претходник
Алкета I
Крал на Епир
заедно со Аримба
370–357 п.н.е.
Наследник
Аримба