„Наш пат“комунистичко списание издавано во 1944 година од комунистички затвореници во затворот во Битола, заземена од Царството Бугарија.[1]

Наш пат
ТипВремен весник
УредникМишко Божиновски,
Јорго Ристевски,
Димитраки Теговски,
Драги Тозија
Основан1944
Јазикмакедонски

Иницијатот за објавување на „Наш пат“ бил Затворскиот комитет на Комунистичката партија на Македонија во состав Мишко Божиновски, Јорго Ристевски, Димитраки Теговски и Драги Тозија. Издадени се три броја во ракопис со печатни букви. Во воведниот напис од првиот број се наведува дека ќе содржи материјал за политички, научни, културни, образовни и други прашања.[1]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Мокров, Боро (1980). Развојот на македонскиот печат и новинарство (од првите почетоци до 1945 година). Скопје: Здружение на новинарите на Македонија. стр. 396–397.