Национален статистички институт (Шпанија)

статистички завод на Шпанија


Национален статистички институт (шпански: Instituto Nacional de Estadística, INE) — државен завод во Шпанија задолжен за собирање на статистички податоци од демографски, стопански и општествен карактер. Установата е задолжена и за вршење на попис на секои 10 години.

Национален статистички институт
'Instituto Nacional de Estadística'
Седиштето на институтот во Мадрид
Податоци за органот
Основан 3 ноември 1856
Претходници Статистички одбор
Географско-статистички институт
Надлежност Влада на Шпанија
Седиште Paseo de la Castellana, 183
Мадрид
Раководител Хауме Гарсија Вилјар
((претседател))
Мрежно место
ine.es

Надворешни врски уреди