Научна теорија е група на принципи кои објаснуваат и предвидуваат на феномени. Научниците создаваат научни теории со научени методи, кои оригинално се предложени како хипотези и тестирани за точност преку набљудувања и експерименти. Кога еднаш хипотеза е потврдена, станува теорија.

Терминот „теорија“ е има повеќе значења дури и меѓу научниците. Додека повеќето научници го користат во рамки на верификација на принципи, другите го користат за да се однесува на хипотетички рамки. Колоквијално, тоа често се користи да се однесува на претпоставки. Во хуманистички концептот се нарекува филозофска теорија и е наменета за да се објасни noumena. Филозофските теории може да се однесуваат на збир на принципи или групи на предлози.[1]

Наводи

уреди
  1. Suppe, Frederick 1977 The Structure of Scientific Theories p. 221f