Народна држава Баварија

Народна држава Баварија (германски: Volksstaat Bayern) — краткотрајна непризнаена социјалистичка држава во Баварија од 1918 до 1919 година. Народната држава Баварија била основана на 8 ноември 1918 година за време на Ноемвриската револуција, како обид за социјалистичка држава да го замени Кралството Баварија. Државата ја водел Курт Ајснер до неговото убиство во февруари 1919 година и коегзистирала со ривалската Баварска Советска Република од 6 април 1919 година, со нејзината влада под Јоханес Хофман прогонет во Бамберг. Народната држава Баварија била распуштена по основањето на Слободната држава Баварија на 14 август 1919 година.

Народна држава Баварија
Volksstaat Bayern

 

1918–1919
 


Знаме

Местоположба на Баварија
Народна држава Баварија (црвено) прикажана со остатокот од Вајмарската Република.
Главен град Минхен
Јазици Германски
Уредување Социјалистичка република
Законодавство Парламент на Баварија
Историски период Прва светска војна
 -  Основана 8 ноември 1918
 -  Замрела 6 април 1919
Валута Германска Папирмарка
Денес во  Германија