Баварска Советска Република

Баварска Советска Република или Минхенска Советска Република (германски: Räterepublik Baiern, Münchner Räterepublik), — краткотрајна непризнаена социјалистичка држава во Баварија за време на германската ноемвриска револуција од 1918-1919 година.[1][2][3] Таа имала форма на република на работнички совет. Основана е во април 1919 година по распадот на Народна Држава Баварија на Курт Ајснер и се обидела да воспостави социјалистичка советска република во Баварија. Била соборена помалку од еден месец подоцна од елементи на германската армија и паравоената формација Фрајкорпс. Неколку лица вклучени во нејзиното соборување подоцна се приклучиле на Нацистичката партија за време на нејзиното последователно доаѓање на власт.[4]

Баварска Советска Република
Münchner Räterepublik
1919
Flag of Баварија
Flag
Територија за која претендира Баварската Советска Република (црвено) прикажана со остатокот од Вајмарската Република.
Територија за која претендира Баварската Советска Република (црвено) прикажана со остатокот од Вајмарската Република.
Главен градМинхен
Говорени јазициГермански
УредувањеСоцијалистичка република
Историски периодМеѓувоен период
• Основана
6 април 1919
• Престанала да постои
3 мај 1919
ВалутаГерманска Папирмарка
Претходници
Наследници
Вајмарска Република
Народна држава Баварија
Вајмарска Република
Баварија
Денес дел од Германија

Наводи

уреди
  1. Hooglund, Eric James (1966). The Munich Soviet Republic of April, 1919 (англиски). University of Maine.
  2. Mitchell, Allan (1965) Revolution in Bavaria, 1918–1919: The Eisner Regime and the Soviet Republic. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. p.346.
  3. Hollander, Neil (2013) Elusive Dove: The Search for Peace During World War I. McFarland. p.283, note 269.
  4. Kuhn, Gabriel ed. (2012) All Power to the Councils! A Documentary History of the German Revolution of 1918–1919, Oakland: PM Press. p.205