Наполеон Малиот (француски: Napoléon le Petit) - влијателен политички памфлет од Виктор Иго, објавен во 1852 година. Иго го критикувал владеењето на Наполеон III и политиката на Второто Француско Царство заради која тој ја напуштил Белгија, а подоцна бил протеран од Џерси. Иго живеел во егзил во Гернзи во поголемиот дел од владеењето на Наполеон III и неговата критика била значајна бидејќи тој бил еден од најистакнатите Французи во тоа време и нашироко почитуван.

Делото било првато што ја искористило изреката дека „2 + 2 = 5“ како негирање на вистината од авторитетот, поим што подоцна го користел Џорџ Орвел во „Илјада деветстотини осумдесет и четири“.

Томово биле шверцувани во Франција (на пр.во бали сено и помеѓу метални лимови како лим за сардини), прочитани на тајни состаноци и копирани рачно.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди