Напад врз Веракрус

Нападот врз Веракрус било пљачка во 1683 година против пристаништето на Веракрус, во Поткралството Нова Шпанија (колонијално Мексико). Тој бил предводен од холандските пирати Лоренс де Граф, Николас ван Хорн и Французинот Мишел де Грамон.

Веракрус во 17. век.

Историја уреди

На 17 мај 1683 година пиратите пристигнале на брегот на Веракрус со мала флота во која имало пет големи пловила, осум помали бродови и околу 1300 пирати.[1] На чело на флотата пловеле две шпански воени бродови, претходно заробени од ван Хорн, дизајнирани да ги збунат градските населби во размислувањето дека флотата е шпанска.[2]

Додека флотата била закотвена крај брегот, Де Граф и Јан Вилемс дошле на копното на одредено растојание од градот и чекале до рано следното утро. Додека повеќето од градската милиција спиеле, мажите ги оневозможиле утврдувањата на градот и им дозволиле на Ван Хорн и голема сила на пирати, кои марширале на копно, да влезат во градот и да ги неутрализираат останатите одбрани. Пиратите го напуштиле градот и зеле многу заложници, вклучувајќи го и управникот на градот.[3]

На вториот ден од грабежот, на хоризонтот се појавила шпанската богатствена флота, составена од бројни воени бродови. Пиратите се повлекле со заложниците на блиската Исла де Сакрифисиос и чекале откуп. Нестрплив што исплатите не стигнале веднаш, Ван Хорн наредил погубување на десетина затвореници и им ги испратил главите на Веракрус како предупредување. Де Граф бил бесен; двајцата се расправале и потоа се бореле во двобој.[4] Ван Хорн добил рана низ зглобот и бил вратен во неговиот брод во окови. Раната наскоро се претворила во гангрена, а Ван Хорн починал кратко потоа.[5] Конечно, откажувајќи се од понатамошно пљачкање, пиратите заминале, поминувајќи покрај Шпанците без пречки.[3]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Fortescue, JW (1898). Calendar of State Papers Colonial, America and West Indies | British History Online (англиски) (Vol.11. изд.). London: Her Majesty's Stationery Office. Посетено на 13 November 2018.
  2. Piracy: The Complete History by Angus Konstam (Osprey Publishing, 2008)
  3. 3,0 3,1 Blood and Silver: A History of Piracy in the Caribbean and Central America by Kris E. Lane (Signal Books, 1999)
  4. Pirates of the Americas, Volume 1 by David F. Marley (ABC-CLIO, 2010)
  5. The Buccaneer's Realm: Pirate Life on the Spanish Main, 1674-1688 by Benerson Little (Potomac Books, 2007)