{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Наносаурус|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Наносаурус (Nanosaurus) –(џуџе гуштер) диносаурус, минијатурен орнитопод од доцна Јура, бил долг 1 метар од семејството хипсилфодони. Тој постоел за време на доцната јура.

Наносаурус
Nanosaurus
Othnielosaurus fruita 1.jpg
Реконструкција на скелет
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Наносаурус
Вид: Наносаурус
Nanosaurus
Биномен назив
Наносаурус агилен
Марш, 1877 година
Синоними

Брз , тревојади на две нозе со клун од рог и џебови на образите за чување храна (слично на хрчак). Имал 30 кг. Откриени остатоци најдени во Колорадо. Веројатно наносаурусот бил синоним на otinii. Тој бил откриен од Отинел Марш..[1],[2].

Големина во споредба со човекот

ОписУреди

„Наносаурусот“ бил познат по остатоците од сите делови на телото, вклучувајќи два добри зачувани скелета, иако черепот е сè уште слабо познат.

Тоа бил бипедален диносаурус со кратки предни екстремитети и долги задни екстремитети со големи процеси за прицврстувања на мускулите. Главата му била мала. Имал мали заби во форма на лист (триаголни и со мали гребени и дентикули кои ги поставуваа предните и задните рабови) и премаксила рани заби со помалку украси.

Како и неколку други неорнитхиски диносауруси, како што се Hypsilophodon ',' 'Thescelosaurus' 'и' 'Talenkauen' ',имал тенки плочи по должината на ребрата наречени меѓуребрени плочи, овие структури имале потекло 'рскавични.

Наоди од фосили и детерминизацијаУреди

 
Холотип стоматолошки и илиум

Во 1877 година, Марш именувал два вида на „Наносаурус“ во одделни публикации, засновани на делумни остатоци од Морисоновата формација на Гарден парк, Колорадо. Еден труд го опиша "Н. агилис ", заснован на YPM 1913 година, со остатоци со впечатоци на стоматолошки и postcrania l битови со вклучени илиум , коски на бутот, коски на коска и фибула. Другиот труд со име "Н. рекс ", втор вид кој Марш го заснова на ЈПМ 1915 година (исто така наречен 1925 година во Галтон, 2007 година), комплетна коска на бутот.

 
Денвер Музеј на природата и науката.

Следната година, тој го именувал новиот род "Лаосаурус" "на материјалот собран од Самуел Вендел Вилистон од Комо Блаф, Вајоминг. Именувани се два вида: "Л. целер ", заснована на делови од единаесет пршлени (ЈПМ 1875); и "помалиот" 'Л. грацилис ", првично заснован на заден пршлен центар, опашка центар и дел од улна (преглед на Питер Галтон во 1983 година го наошол примерокот, сега се состои од тринаесет задни и осум опашни центри и делови од двете задни екстремитети). Трет вид “, Л. конзори ", е основана од Марш во 1894 година за ЈПМ 1882 година, која се состои од повеќето од еден артикулиран скелет и дел од барем уште едн примерок[3]. .

 
Реконструкција

КласификацијаУреди

Кладограмот подолу произлегува од анализата на Херн "и сор."

Ornithischia

Heterodontosauridae
Eocursor
Thyreophora


Neornithischia

Lesothosaurus
Agilisaurus

HexinlusaurusYandusaurus


NanosaurusJeholosauridae

Haya
JeholosaurusChangchunsaurus
Thescelosauridae


OrodromeusKoreanosaurus

Zephyrosaurus
YueosaurusThescelosaurusCerapoda

Marginocephalia


Ornithopoda

ParksosaurusElasmaria

Talenkauen

MacrogryphosaurusGasparinisaura

GalleonosaurusLeaellynasauraAnabisetiaDiluvicursor

Clypeodonta

Hypsilophodon


Iguanodontia

Rhabdodontidae
MuttaburrasaurusНаводиУреди

  1. Nanosaurus/[мртва врска]
  2. Nanosaurus pictures and facts/
  3. „NANOSAUR“. Архивирано од изворникот на 2020-02-23. Посетено на 2021-03-07.